ТОЧКА ПЪРВА ИЛИ КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ ПРЕДИ ДА ЗАПОЧНЕМ ДА ПРЕОБРАЗЯВАМЕ ЕДНА МЕБЕЛ?

Рестайлинг, рециклиране, иновиране – иначе казано пребоядисване на една мебел. Звучи лесно и просто, но дали наистина е така?
Старият шкаф, които ни е жал да изхвърлим, защото събира много натурийки ни е трън в очите. Грозен, олющен, с белези от много ръце, забравени чаши и какво ли не. И идва деня, в които си казваме, че е крайно време нещо да направим. Купуваме някаква боя и четка от железарията и го мятаме. Да, ама не! Нещо не е както трябва – боята става на петна, някъде не “хваща“, става на черти, прозира след 5 ръце, а този винтидж ефект , които гледахме в Тубата, ама хич не е толкова готин. Къде сбъркахме?
Като всяко друго нещо, преди да започнем трябва да се научим как се прави.  Да запомним основните правила, без които не може да се получи добър краен резултат. И да си набавим правилните материали и инструменти, които ни трябват.

В тази статия ще се опитам да ви представя на кратко моя опит, натрупан от курсове, многократни гледания на клипчета, часове разговори с „другари по хоби“  и най-вече от най-добрия , но за съжаление скъп метод „Проба-грешка“.
И ето според мен основните правила, в следващите публикации ще се опитам да обясня поотделно всяко едно от тях.
1.    ПОДГОТВЕТЕ!
Огледайте хубаво вашата мебел! Това е момента да подлепите отлепен фурнир, да китосате дупки, да изшлайфате драскотини… Махнете стърчащи пирони и ги заменете с нови ако се налага! Или с други думи стегнете вашия красавец за новата премяна!
2.    ПОЧИСТЕТЕ!
Може би едно от най-важните неща! Една от основните причини да не „хваща“ боята. Натрупаната, често невидима за окото мръсотия и остатъци от мазнини не позволяват на боята да се прилепи към повърхността. Аз го правя с ¾ чаша амоняк, 3 с.л сода бикарбонат и един литър вода. После влажна кърпа. Повтарям до чиста вода. Оставям да изсъхне и да започвам забавлението!
3.    ГРУНДИРАЙТЕ!
Повечето повърхности не изискват грунд, когато се работи с тебеширена или минерална боя, но… Винаги има НО! Ако ще работим върху старо дърво, което може да „кърви“, ако шкафа е много стар, ако цветът, който сме избрали е светъл, ако повърхността е гладка, ако … Грундът помага и никога не пречи! По-добре да го сложим без да е необходимо, отколкото да го пропуснем!
4.    БОЯДИСАЙТЕ!
Тук става интересно! Каква боя ще изберете , зависи от ефекта, който искате да постигнете. Аз обожавам тебеширената боя. Тя има кадифен, матов завършек. Мултифункционална е , съхне бързо, а и ефектите, които могат да се направят с нея са неизброими. Минералната боя е моя предпочитан избор, когато търся гладко боядисване. Тя няма нужда от запечатване, въпреки че аз го правя. Основното правило и при двете  е минимум две ръце, като преди нанасянето на втория слой, първият трябва да е изсъхнал перфектно!
5.    ЗАПЕЧАТАЙТЕ!
Тебеширената боя е пореста и задължително трябва да се запечата. При по-натоварени повърхности или такива, които често ще се почистват избирам лак, за всички останали моят фаворит е ваксата. А може и да се комбинират двата варианта, но за това друг път. Най-важното правило е , че запечатването се прави при напълно изсъхнала боя. Ако нанасяте втори слой , пак същото, първия трябва да е изсъхнал.

Това е от мен за сега. Регистрирайте се в сайта, за да не пропуснете следващите ми писания! Пишете ми за всичко, което ви затруднява или не ви се получава! Заедно можем да направим света си много по-цветно място!

Коментари (0)

Няма коментари вмомента

Нов коментар